tisdag 25 maj 2010

Öppnare attityder och mer kultur

Kultur är andlig odling eller socialt överförda levnadsmönster (Wikipedia). Och oavsett om vi talar om det ena eller andra så är det viktigt och ger en annan och viktigare innebörd för vad rikedom är. I båda avseendena har den som gjort en resa också tillförts något nytt. Det nya är också många gånger det främmande av helt naturliga orsaker. Att få göra dessa nya upplevelser och få ny erfarenhet ger ofta en kick och skänker en viss form av tillfredsställelse.
Det är mot denna bakgrund inte ett dugg förvånande att svenskarnas attityder för människor frånandra länder och andra kulturer blir alltmer öppen och positiv. SOM-institutets mångåriga undersökningar visar just på detta. I förlängningen handlar det om vidgade vyer och öppenhet men också på värdet av olia kulturer och tankesätt. Visst finns risken att bli både rädd och störd men uppenbarligen har de flesta idag insett värdet och att det på ingalunda sätt är farligt.
Sedan är jag övertygad om att den andliga odlingen och de socialt överförda levnadsmönstren har allt att vinna på ett öppet samhälle!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar